Nuffnang Ads

Thursday, January 22, 2015

BAGAIMANA MENJIMATKAN DATA INTERNET ANDA

Assalamualaikum , salam sejahtera dan salam satu dunia buat warga dunia. Bagaimana nak jimatkan Kuota Data Internet Anda??? idea datang secara mendadak dan secara tiba-tiba, namun perasaan ingin berkongsi tak dapat gua bendung lagi dan akhirnya... Beginilah caranya..nin dia nak baq ang!!!!

- Boleh diaplikasikan untuk mereka yang ingin memuat turun gambar-gambar dan fail-fail .pdf .

- Pilih gambar yang mahu dimuat turun.

- Step penting!!! jangan muat turun gambar.

- Sekiranya menggunakan peranti telefon pintar, guna fungsi " Screen Shot " @ " Screen Capture" gambar yang diingini. ( Fungsi butang untuk Screen Shot adalah berbeza-beza mengikut model telefon)

- Sekiranya penggunaan PC dan Laptop, hanya tekan butang " Print Screen " pada keyboard untuk capture gambar pilihan

-Save pada mana-mana fail pada peranti dan sunting gambar-gambar pilihan tadi ikut citarasa sendiri menggunakan perisian yang mudah ( Tak payah Photoshope la kalau setakat nak crop picture ja, office dengan paint pun bole)

-Siap

Ye ke boleh jimat data macam tu?? apa logiknya??..logiknya di sini ialah kalau la sehari jumlah saiz gambar pilihan terkumpul 500KB kita muat turun, lepas tu dimuat turun sebanyak 1000 kali gambar saiz yang sama , amik kalkulator ko tekan la 500000 x 1000..??? 500000000..dah 500MB. Cer tengok plan data Maxis, 500MB pada kadar RM25.Dah jimat RM25 dah tu. So dengan hanya capture screen atau print screen tanpa muat turun, kita jimat ke tak Data Internet kita???...jimat kan..kan..kan.....kan....Kah3..tapi masa ja la kita guna lebih sikit nak edit sikit.. Biasa la kehidupan..sentiasa ada pilihan....rasa macam merapu tak entri ni??..tu la gua pun rasa macam tak guna ja idea ni..tapi tak pa nak update blog punya pasai..kira jadi la.. jom layan video seround... Nin dia baq ang!!!



* Tapi kalau betui-betui nak jimat cer try pakai Sim card One XOX.. memang berbaloi-baloi, 1.5GB pada kadar RM29.90..dan lagi promote...Kah3