Nuffnang Ads

Wednesday, July 25, 2018

CARA BELI MOTOSIKAL DENGAN PINJAMAN KENDERAAN KERAJAAN


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ok mari kita mulakan penerangan Cara-cara Beli Motosikal Dengan Pinjaman Kerajaan. Sebenaqnya, Pinjaman Kenderaan Kerajaan ni bukan terhad untuk pembelian motosikal saja. Selain dari moto apa yang bole dibeli dengan pinjaman ni ialah Enjin motoboat( Kot ada nak buat part time nelayan ka), basikal dan kereta. Namun ada had pinjaman dan jangkamasa pembayaran balik yang berbeza untuk setiap kenderaan yang nak dibeli. Rata-rata penjawat awam ada yang masih belum mengetahui kemudahan yang disediakan ni.

Apa yang best Pinjaman Kenderaan Kerajaan ni???..Haa salah satu yang best tu ialah faedah atau interest yang rendah la jika nak dibandingkan dengan pinjaman yang ditawarkan oleh bank-bank tempatan atau pun pinjaman yang disediakan oleh kedai-kedai pengedar kenderaan seperti motosikal umpamanya. Ok jom tengok contoh ni...

Sebuah Yamaha Y15ZR yang menjadi kegilaan ramai ketika ini berharga contohnya RM8300.00 (Basic) dan RM9700.00 on the road ( Harga siap semuanya insuran road tax/Harga atas jalan ). Ada kedai moto sediakan kemudahan pinjaman iaitu RM220 bulanan contohnya selama 4 tahun (48 bulan)...dan bayaran muka@deposit RM2500.00. Mari kita tengok pengiraan ni :

RM220 x 48 =  RM10560 + RM2500 ( Wang Muka ) = RM13060
RM13060 - RM9700 ( Harga Atas Jalan ) = RM3360( Tudia!! banyaknya beza bila guna loan kedai)

Harga asai RM9700 ja pun...kita tambah lg RM3360...Wow aku pun nak buka kedai moto kalau macam ni..haha

Ok-ok jom kita tengok pengiraan kalau guna Pinjaman Kenderaan Kerajaan pada harga moto model yang sama iaitu Y15ZR tadi..:

Untuk pengetahuan semua, pihak kerajaan hanya sediakan pembiayaan untuk harga basic sahaja. Contoh Harga basic Y15ZR tadi RM8300.. So pengiraan dia macam ni :

RM9700 ( Harga Atas Jalan ) - RM8300 ( Harga Basic) = RM1400 ( Harga deposit kita)

Dalam kes ni lepas mohon dan berjaya Kerajaan luluskan RM8300 dan bayaran bulanan sebanyak rm150 selama 5 tahun ( 60 bulan ) contohnya  + RM1400 ( Duit kita) dan kita bayar cash kat kedai untuk beli moto ni sebanyak RM9700 ( Harga atas jalan ). Berapa kita dapat jimat ??:

RM150 x 60 = RM9000 + RM1400 ( Duit Kita )= RM10400

RM10400 - RM9700 ( Harga Atas Jalan ) =RM700 ( Tudia!!!..tujuh ratus ja interest!!!)


So berapa beza Loan Kedai dengan Loan Kerajaan ???  RM3360 - RM700 = RM2660!!!!

Tengok..berapa banyak bezanya!!!..huhuhu

Berminat nak tau ka cara berjimat ni???? kalau nak tau baca sampai habis post ni..

Syarat pertama ialah kita kenalah berada dalam skim perkhidmatan awam iaitu menjadi penjawat awam. Tak kisah la Faderal ka State ka, badan berkanun ka. Kita layak memohon. Kalau tak keja dengan gomen pun boleh. Kita boleh guna nama adik beradik atau keluarga terdekat yang kerja gomen, tapi dengan persetujuan depa la. Untuk lebih memahami boleh la rujuk link di bawah iaitu Pekeliling berkaitan Pinjaman Kenderaan Kerajaan. Kat sini semua ada, syarat, rate dan borang-borang.



Ok apa yang aku nak fokuskan kat sini lebih terarah kepada pembelian moto la sebabnya aku dah penah buat dan berjaya. Tu yang aku cuba kongsi pengalaman aku buat loan ni. Limit loan untuk motosikal ni hanya RM10K saja. Kalau harga moto RM20K, tambah duit sendiri la lagi RM10K. Ok bila kita dah lepas syarat pertama, kita kena teliti pulak samada kita layak tak dari segi keupayaan bayaran bulanan berdasarkan gaji bulanan seperti tertakluk dalam pekeliling. Kalau potongan gaji kita dah melebihi limit iaitu 60% dari gaji basic , kena la tunggu bagi ada kenaikan gaji dulu.

Apa tindakan seterusnya?? ok lepas dah check kita layak, kita pi la kedai-kedai moto yang berdekatan and survey harga moto. Harga moto ni pulak untuk  harga atas jalan memang berbeza . Tapi harga basic semua kedai sama ja.Kalau rasa nak jimat tu cari la kedai yang harga atas jalan tu rendah. Tak la banyak nk kena tambah nanti.

Ok bila dah berkenan dengan moto dan harga pun rasa dah ok, minta la kedai buat satu harga qoutation. Harga qoutation ni la yang penting sebagai dokumen  wajib dihantar bersama borang permohonan nanti.Kedai mungkin akan minta duit booking dulu kat kita. So ikut la kita nak bagi berapa. Aku dulu bagi RM50 ja. Duit ni boleh amik balik kalau kita tak jadi beli janji simpan resit jangan hilang. Kalau tak jadi beli resit hilang, huhu..burn la duit tu. Lagi satu duit ni boleh dikira terus dalam harga keseluruhan moto nanti. So kalau moto harga RM9700. Nanti kita bayar baki ja lagi RM9650.


Contoh quotation

Dah dapat qoutation, next step ialah buat dokumentasi permohonan dengan mengisi borang-borang yang ditetapkan. Borang-borang bole dimuat turun dari internet ataupun dapatkannya di Bahagian kewangan jabatan tempat berkhidmat. Macam aku dulu aku download ja. Dan berikut adalah dokumen-dokumen yang perlu untuk proses permohonan bagi jabatan aku.Jom tengok senarai semak dokumen yang perlu. Rasanya semua jabatan lebih kurang sama ja :




Ok kat senarai semak tu ada bagitau first sekali ialah borang utama iaitu Borang permohonan ( KEW.294pin-pin 1/93) yang perlu diisi sebanyak 7 salinan. Borang ni boleh download kat pekeliling yang aku bagi link kat atas tadi pada bahagian lampiran. Ni contoh borang KEW.294pin-pin 1/93


Borang ni ada 3 muka surat dan perlu diisi sebanyak 7 salinan ( Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ketepian....ha..sambung )


Seterusnya Borang butiran tambahan Lampiran C- SPK 5/94@6/94 2 muka surat diisi dengan 3 salinan



Banyak ka dokumen??tu la memang la banyak tapi kalau kita dapat faedah apa salahnya bersusah-susah sikit kan. Seterusnya sediakan semua dokumen-dokumen ikut senarai semak yang disediakan seperti salinan lesen memandu yang sah dua salinan ( perlu disahkan salinan), salinan slip gaji dan kad pengenalan sebanyak 2 salinan setiap satu ( perlu disahkan salinan). Seterusnya sebut harga atau qoutation yang disediakan oleh kedai moto tadi dan perlu juga sebanyak 2 silinan ( perlu disahkan ). Akhir sekali yang diperlukan ialah salinan opsyen persaraan dan senarai tugas kita di tempat kerja yang disahkan oleh ketua jabatan ( bos kita la tu)juga perlu disertakan. Kesemua dokumen ini perlu dihantar ke PTJ ( Pusat Tanggungjawab) yang akan memproses permohonan ini. Aku punya permohonan ni aku hantar ke PTJ aku la iaitu unit kewangan Jabatan Pendidikan Negeri.

Ok tunggu la sampai permohonan lulus. Dalam lebih kurang 2 minggu insyaAllah, sampai la surat ni :


Surat kelulusan Permohonan Pembiayaan


Bila dah terima surat ni, kita kena reply balik surat dengan isi borang yang disertakan bersama-sama surat ni iaitu borang setuju terima pembiayaan ni dalam masa 6 bulan dari tarikh penerimaan surat lulus . Dah lepas tarikh selama 6 bulan  bermakna terbatal kelulusan ni secara aotumatik.

So dengan lulusnya permohonan ini, kita kena sediakan satu akaun BSN untuk pihak kerajaan kreditkan jumlah pinjaman tadi. Hanya 2 bank yang dibenarkan untuk proses kredit amaun pinjaman BSN dan satu lagi CIMB kalau tak silap. Tapi aku dulu buat akaun BSN ja. Tapi harap hampa semua tahan dugaan la no...jangan dok guna duit ni pi berjoli sakan. Ini khas untuk pembelian motosikal. Bukan apa segala pembelian dan transaksi lepas ni perlu disediakan bukti kepada pihak kerajaan untuk menunjukkan yang kita tidak salah guna pembiayaan yang telah diluluskan. (aku dulu hampir hanyut nak guna duit tu beli PS4 dengan Mountain bike..nasib baik aku bersabaq..hahaha..Alhamdulillah)

Dah lulus tak semestinya selesai..haha..satu lagi dugaan yang perlu dihadapi ialah ketiadaan stock moto yang dinanti-nanti. Duit dah ada, tapi moto yang dibooking masih tak kunjung tiba. Kadang-kadang dah ada stock tapi untuk turn orang yang booking dulu. Kena plak warna moto yang kita nak jadi pilihan ramai, lagi la tunggu lama. Salesman pun macam-macam alasan bagi. Production slow la, moto colour yang kita pilih que la pasai terlalu bnyak booking. Time ni kena sabaq sikit la. Dan akhirnya......





Ada pulak orang buat superman dalam rumah..haha



Ok ni la antara step-step awal cara-cara mohon pinjaman kenderaan kerajaan. Bila dah keluaq motor masih lagi tak selesai proses dokumentasinya. Ada lagi dokumen yang perlu di lengkapkan. So cukup dulu untuk setakat ni pasai yang penting ialah proses permohonan dan berjaya . Step lepas ni hampa akan tau sendiri bila hampa dah mula buat step-step awal. Kalau ada soalan yang bermain di fikiran boleh la terus tanya di ruangan komen . InsyaAllah aku bole tolong huraikan kekeliruan tu. Nak lagi senang, mai aku tolong urus kat hampa tolong mohon kot ada yang berminat. Tapi ada pengeras la sikit kan...haha..RM200 untuk setiap permohonan yang berjaya...macam mana boleh ka?? Nak moto apa?? RS150R??125Z?? SYM185??..cuba try mohon Pinjaman Kenderaan Kerajaan.





18 comments:

  1. Kalau baru berkhidmat dgn kerajaan, contohnya baru sebulan, boleh tak nk buat pinjaman ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. KABAR BAIK!!!

      Nama saya Lady Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu kepada Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran di muka, tetapi mereka adalah penipu , karena mereka kemudian akan meminta pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, jadi berhati-hatilah terhadap Perusahaan Pinjaman yang curang itu.

      Perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, tidak akan menuntut pembayaran konstan dan mereka tidak akan menunda pemrosesan transfer pinjaman, jadi harap bijak.

      Beberapa bulan yang lalu saya tegang secara finansial dan putus asa, saya telah ditipu oleh beberapa pemberi pinjaman online, saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ms. Cynthia, yang meminjamkan saya pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa konstan pembayaran atau tekanan dan tingkat bunga hanya 2%.

      Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya terapkan dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

      Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik jika dia membantu saya dengan pinjaman, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres atau penipuan

      Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman apa pun, silakan hubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan atas karunia Allah, ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda mematuhi perintahnya.

      Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan memberi tahu saya tentang Ibu Cynthia, ini emailnya: arissetymin@gmail.com

      Yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran cicilan pinjaman saya yang akan saya kirim langsung ke rekening perusahaan setiap bulan.

      Sepatah kata cukup untuk orang bijak.

      Delete
  2. Kalo nk beli kereta terpakai?
    Boleh ke?

    ReplyDelete
  3. xboleh rasanya. at least kena lepas 1 tahun, tu pun kalau dah sah jawatan. kalau xsah kena ada 2 org penjamin dari pegawai professional.

    ReplyDelete
  4. Macamana kalau dalam tempoh kita tengah serve hutang, selepas setahun cthnya, kita nak jual motor tu pulak.

    ReplyDelete
  5. Kalau ms mohon kedai lain. Tp stok tak sampai2. Dlm 30 hari kena bg resit pembelian. Boleh ke kita beli dr kedai lain yg ada ready stock?

    ReplyDelete
  6. Klu byr muka tgi kurang laaa lg laa ye... Atau bln2 kurang lg

    ReplyDelete
  7. salam saya masih keliru part lampiran tu.
    Lampiran B perlu isi ke tak?
    Lampiran C nk dapat kat mana?
    Pastu ada x no telepon yang boleh dihubungi untuk bertanya pasal pinjaman ni.
    TQ

    ReplyDelete
  8. Btl ke ada syarat ketat utk apply.. Kwn sy ada apply.. Die ckp dkenakan syarat motor mst la utk tjuan tugas hakiki.. Kalo cmtu jawatan apa jr blh guna.. Untuk phantar surat jrla. Mohon penjelasan

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. yang asal RM40 salinan RM10 setiap satu, Satu asal dan dua salinan, so total RM60

      Delete
  10. Lesen wife utk kete ja..boleh ejas ka klu nk buat pinjaman motor?😆

    ReplyDelete
  11. lampiran A bahagian 1 no12 tulis ape?

    ReplyDelete
  12. Halo,
    Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman peminjam online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman, saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya ke sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan kawan-kawan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk berlari, sehinggalah satu hari setia bahawa kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menaruh keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya yang diproses dan diluluskan dan dalam masa 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
    jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
    semoga Allah terus memberkati dan menyayangi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

    ReplyDelete
  13. Saya membawa kabar baik kepada kamu semua rakyat Indonesia saya di platform ini, Allah telah benar-benar setia kepada saya dan seluruh rumah saya telah selamat sejak Ogos 2017, kesaksian saya dan kabar baik saya seperti ini,
    Nama saya Haerul, seorang Muslim dalam agama dan saya berasal dari Bandung, Indonesia
    Saya pemasar dan juga penasihat perniagaan di syarikat tempat saya bekerja, dan anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (haerulh160@gmail.com). Saya ingin menggunakan platform ini untuk memaklumkan kepada semua warganegara Indonesia mengenai apa yang telah dilakukan oleh syarikat pinjaman Puan Olivia Daniel kepada saya. Platform ini adalah untuk memberitahu mereka yang memerlukan dan mencari pinjaman ikhlas untuk berhati-hati kerana internet dan blog penuh dengan syarikat pinjaman palsu dan penipuan yang hanya di sini untuk merobohkan wang susah payah anda.

    Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar profil saya, saya berada dalam hutang besar dan saya memutuskan untuk mencari pinjaman dalam talian untuk membayar hutang saya dan saya menghubungi syarikat pinjaman dari syngapore yang pada bulan Mac 2017, dan saya ditipu oleh pemilik syarikat dengan meminta saya membayar banyak yuran, saya membayar dan pada akhirnya saya tidak mendapat pinjaman, saya kehilangan sekitar 20 juta kepada sebuah syarikat pinjaman palsu di syngapore kerana saya memohon pinjaman sebanyak 900 juta dan dengan semua yuran yang saya bayar Saya tidak mendapat pinjaman dan saya sangat kecewa dan saya dipecat dari pekerjaan saya di syarikat yang saya bekerja kerana saya juga mengambil pinjaman dari syarikat yang saya bekerja dan saya bangkrut dan bosan dengan kehidupan.

    Jadi Allah sangat baik, saya berdoa dan Allah mengarahkan saya kepada seorang hamba dan saya sedang melayari internet apabila saya mendapati kesaksian seorang wanita Indonesia dengan nama Yuli melalui e-mel: (yuliy3531@gmail.com)
    Siapa dari Jakarta Selatan di Indonesia, bagaimana Allah mengubah kehidupan finansinya melalui sebuah syarikat pinjaman dan dia meminta saya menghubungi e-mail ibu Olivia Daniel: (oliviadaniel93@gmail.com) dan dia memperkenalkan saya kepada ibu Olivia Daniel dan dia memberiku keberanian dan Saya memohon pinjaman dari ibu Olivia Daniel dan saya menerima pinjaman yang saya cari selama ini dan Allah akan terus memberkati Yuli untuk memperkenalkan saya

    ReplyDelete
  14. DEWAN DIREKSI DAN EKUITAS ..... (+447456405237)
    email nya (((aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com))),
    silakan kunjungi situs web @ aasimahaadilaahmed.loanfirmsite

    Halo semua harap berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, jadi banyak lender pinjaman di sini adalah semua scammers dan mereka hanya di sini untuk scam Anda dari uang Anda, saya mengajukan pinjaman dari sekitar Rm550 dan saya diminta untuk membayar beberapa biaya dan saya dibayar, mereka meminta lagi dan lagi, saya membayar hampir 120,000 masih saya tidak mendapatkan pinjaman, happend kepada saya sekitar 5 kali dari perusahaan pinjaman yang berbeda, saya yang saya akan memenuhi hak satu tapi saya tidak. Untuk Tuhan Kemuliaan saya bertemu seorang teman yang baru saja diterapkan pada pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya ke
    AASIMAHA ADILA AHMED dari AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM, saya diterapkan untuk Rm750,000 . saya pikir itu adalah
    lelucon dan penipuan, tapi aku punya pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa agunan. saya sangat senang karena saya adalah menyelamatkan dari mendapatkan miskin. jadi saya saran semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.
    email nya (((aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com))), Anda tetap dapat menghubungi saya jika Anda membutuhkan info
    lebih lanjut dan bantuan di (arifazeemp@gmail.com)

    DEWAN DIREKaSI DAN EKUITAS ..... (+447456405237)
    sila layari laman web kami @ (aasimahaadilaahmed.loanfirm.site)

    ReplyDelete
  15. Adakah anda sedang mencari pinjaman untuk memulakan perniagaan atau projek keinginan hati anda? Di KARINA ROLAND LOAN COMPANY, kami menawarkan semua jenis bantuan kewangan kepada semua individu yang memerlukan pinjaman seperti "pinjaman peribadi, pinjaman pelaburan, pinjaman pinjaman rumah dan syarikat pinjaman di seluruh dunia, kadar faedah kami adalah 2% setahun. Jika anda mempunyai projek yang baik atau ingin memulakan perniagaan dan memerlukan pinjaman untuk membiayainya dengan segera, kami boleh membincangkannya, menandatangani kontrak dan kemudian membiayai projek atau perniagaan anda untuk bersama dengan Bank Dunia dan Bank Industri.

    Hubungi KARINA ROLAND LOAN COMPANY hari ini untuk sebarang mata wang yang anda mahukan.

    Kategori Perniagaan

    Perniagaan Merchandising.
    Perniagaan pembuatan
    Perniagaan Hibrid.
    Pemilikan tunggal
    Perkongsian.
    Syarikat.
    Syarikat liabiliti terhad.
    pinjaman peribadi.
    pinjaman pelaburan.
    Pinjaman Hutang.
    Pinjaman Rumah.
    Pinjaman gadai janji.
    Pinjaman perniagaan kecil.
    Pinjaman pelajar.
    Pinjaman Auto.

    KARINA ROLAND LOAN COMPANY

    Keperluan kewangan anda Hubungi kami melalui E-mel:
    E-mel: Karinarolandloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Halo,
    nama saya ialah Siti Aminah dari Indonesia, saya cadangkan semua orang di sini harus berhati-hati, kerana terdapat banyak peminjam pinjaman palsu di internet, tetapi mereka masih yang sebenar dalam syarikat pinjaman palsu. Saya telah ditipu oleh 4 peminjam pinjaman yang berbeza, saya kehilangan banyak wang kerana saya sedang mencari pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang kerana berada dalam hutang.

    Saya hampir berputus asa sehingga saya meminta nasihat seorang kawan yang memperkenalkan saya kepada peminjam pinjaman asal dan syarikat yang sangat handal iaitu Ibu Alicia Radu yang mendapat pinjaman saya 800 juta rupiah Indonesia dalam Kurang dari 24 jam Tanpa tekanan dan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Saya sangat terkejut apabila memeriksa akaun bank saya dan mendapati jumlah pinjaman yang saya minta telah dipindahkan ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan atau kekecewaan jadi saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik supaya orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan dari Ibu Alicia Radu

    Saya mahu anda mempercayai Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati kerana dia sangat membantu dalam hidup saya dan kehidupan kewangan saya. Anda harus menganggap diri anda sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapatkan pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu, anda sangat bebas untuk menghubungi saya dan saya dengan senang hati akan menjawab anda kerana anda juga boleh membantu yang lain selepas anda menerima pinjaman anda.

    ReplyDelete